Nyári olvasmány bemutatása – Isaac Ashimov – Az Alapítvány Előtt (Prelude to Foundation)

Nyári olvasmáy bemutatasa – Isaac Ashimov – Az Alapítvány Előtt (Prelude to Foundation).doc

Berezvai Dani 10D

Irodalom Házi Feladat: Egy nyári olvasmány bemutatása:

 

Választott könyv: Isaac Ashimov: Az Alapítvány Előtt (Prelude to Foundation)

 

A könyv 500 oldalas és 19 fejezet van benne. Több héten keresztül olvastam, körülbelül 20 óra alatt értem a végére (buszon, vonaton utazva szoktam elővenni). Isaac Ashimov a kedvenc sci-fi íróm, mert sok regénye van, és mind ugyanazt a témát dolgozza fel, mégpedig a Föld utáni több ezer kolonizált bolygó sorsát. Az összes Alapítvány regényét olvastam már magyarul, most pedig angolul újraolvasom őket. A könyv bemutatása során 5-6 fejezetet mindig egyben tárgyalok majd, hogy ne legyen hosszabb a bemutatás a könyvnél.

 

 

Bevezetés (1 Matematikus, 2 Repülés, 3 Egyetem, 4 Könyvtár, 5 Fent, 6 Mentés)

 

Az első hat fejezet Hari Seldon (a főhős) első kalandjairól szól. Megérkezik a Trantor bolygóra (birodalmi központ) és ott előadást tart a Pszichohistória lehetőségéről egy matematikustalálkozón. A hallgatóság nem ért vele egyet, sőt észérvekkel cáfolja a Pszichohistória létezésének lehetőségét. Hari Seldon máris megbánta, hogy a Trantorra jött.

Már éppen hazafelé készült, amikor két suhanc rátámadt egy parkban. Látszólag külvilági ruházata miatt kötöttek bele. Hari Seldon szerencséjére jártas volt a harcművészetekben, és könnyen elbánt az egyik támadójával. A másikat egy újságíró terítette le, aki épp a szemközti padon olvasgatott. Beszélgetésbe elegyednek egymással és kiderül, hogy Hummin (az újságíró) is ott volt Hari előadásán. Ő látott fantáziát az elméletben, és elmagyarázta Seldonnak, miért van mostantól veszélyben: Az uralkodó ügynökei nem ostobák, ők is könnyedén rájönnek majd, hogy Hari Seldont felhasználhatják a birodalomban levő lázongások leverésére, ha a Pszichohistóriát a nép ellen fordítják. (A Pszichohistória az emberiség statisztikai képe, amellyel képesek lehetünk a jövőbe látni, azt megváltoztatni)

Hari nem hisz Humminnak, de később kénytelen lesz belátni tévedését. Ezzel vége is az első fejezetnek, következik a második, amelyben Hari életében először utazik nyitott repülőgépben, mégpedig fénysebességgel. Kis idővel később meg is érkeznek a célként megjelölt egyetemnél (3. rész), ahol Hari elkezdi az elméletét használható, gyakorlati tényekké átdolgozni, eddig nem sok sikerrel. Az egyetemen munkát is tud vállalni, hiszen egy matematikus mindig, mindenhol jól jön. Mivel minden kísérlete kudarcot vallott, úgy határoz, hogy történelmet fog tanulmányozni, elvégre mégiscsak az emberiség történelmét akarja statisztikai adatokra lefordítani. (4. rész) Ehhez Dors Venabili (az egyetem egyik történelemtanára) segítségét kéri, aki vonakodás nélkül bevezeti a történelmi adatbázisok rejtelmes és Seldon számára érthetetlen világába. Hetekig tartó kutatás után sincs semmi eredmény, de Seldon nem olyan ember, aki könnyen feladja. (5. rész) Kutatásai mellett Seldon a munkáját sem hanyagolja el, és több esetben sikeresen bizonyítja rátermettségét. Megjavít több számítógép konzolt és újraprogramoz három terminálkiszolgálót is. Híre eljut egy professzorhoz, aki az időjárást próbálja megfigyelni (Isaac Ashimov idejében a meteorológia még nem létezett, mint tudományág) műszerek kihelyezésével egy sivatagos területre, kevés sikerrel. Seldon örömmel siet segítségére, és egy nappal később már ő is terepen van. Itt viszont eltéved, és éjszaka majdnem halálra fagy, emellett szomjas is. Szerencsére megtalálták, és pár nap pihenés után újra talpon van, amikor is elmeséli miképp menekült meg az őt „üldöző” repülőgép elől. (Paranoia) A megmenekülését a 6. rész írta le.

 

 

További kalandok (7 Mycogen, 8 Napmester, 9 Mikrofarm, 10 Könyv, 11 Templom, 12 El)

 

Hari, Hummin és Dors közös egyetértésre jutnak abban, hogy az egyetem többé nem nyújt elegendő biztonságot a birodalom ügynökei elől, ezért Hummin Mycogenbe küldi őket. Mycogen egy biofarm, a birodalom legjobb ételeit itt készítik. Különös kultúrájuk van, mindannyian kopaszra borotválkoznak nagykorúságuk napján, még a szemöldöküket sem engedik nőni. Hari és Dors kénytelenek hajukat eltakarni egy speciális bőrszínű sapkával. Találkoznak a Napmesterrel, (8. rész) aki a mycogeni lakosok vezetője. Egy szoba-konyhás lakást kapnak, ahol minden megvan, amire egyszerű életű embernek szüksége lehet. Természetesen az egyetem kényelméhez szokott Dors ezt nem értékeli, de panasza nem talál orvoslást, mivel Mycogen összes lakása ugyanilyen. Hari Seldont más zavarja; a környéken egyetlen könyvtár sincs. Kis idővel később kiderül, hogy Mycogennek semmilyen tudományos érdeklődése sincs. (Kivéve a mezőgazdaságot, ahol minden más faj/nép/csoport messze le van maradva Mycogen technológiai fejlettségétől) Így tehát Hari Seldon ellátogat egy biofarmra, ami teljesen lenyűgözi. Ráadásul talál egy könyvet is! Az egyik ott dolgozó mycogeni lakost látta olvasni egy padon. A könyvet meg is szerzi, de később kiderül, hogy ez csapda volt. Mindenesetre a könyv egy Biblia, mindenkinek van egy, aki mycogeni születésű. (11. rész) Hari rábeszéli Dorst, hogy ha már van Bibliájuk, menjenek el templomba. Mycogenben összesen egy templom van, a „Szakratórium”. Itt egyfajta robotimádat folyik, minek lényege az, hogy a Mycogeniek egy másik bolygóról származtatják magukat, ahol még voltak humanoid robotok. Vallásuk arra alapul, hogy ezt a régi szép időszakot visszasírják. Hisznek abban, hogy egyszer majd eljön hozzájuk az utolsó robot és akkor majd minden újra szép és jó lesz. (Nem is tudják, hogy az utolsó robot gyakran látogatja őket, csak annyira emberi, hogy nem lehet észrevenni robotlétét.) Mindenesetre a csapda bezárul, és hőseink szemben találják magukat a Napmesterrel, aki most korántsem olyan barátságos, mint az első alkalommal. A templomba betörésért az életükkel kellene fizetni, de szerencsére Hummin épp időben érkezik, hogy megmentse őket.

 

A Dahl szektor (13 Hőerőmű, 14 Billibotton, 15 Fedezék, 16 Tiszt)

 

Miután Hari Seldon és Dors Venabili sikeresen megmenekült a kivégzéstől, Hummin elküldi őket Dahlba, ahol kétkezi munkások dolgoznak a föld alatt nagy hőségben, hogy Trantoron elegendő tartalék energia legyen. Itt Hari találkozik egy lelkes matematikussal, aki Dahli származása miatt nem tud kibontakozni, mert a „dahliak mind ostobák” tévhit minden trantori emberben ott van. Hari megígéri neki, hogy amint lehetősége adódik, elküldi Heliconra (Hari szülőbolygója). Hőseink látogatást tesznek a hőerőműben is, majd (14. rész) eljutnak Billibottonba, hogy egy jósnőt meghallgassanak. Persze nekik nem jóslat kell, hanem információ, hogy Hari tovább dolgozhasson a Pszichohistória gyakorlati alkalmazásán. Billibotton veszélyes környék, meg is támadja őket két tucat gazfickó. Dors késpárbajban legyőzi vezetőjüket, és ezután nyugodtan kivonulhatnak Billibottonból. A fedezék című fejezetben (15. rész) elhagyják a Dahl szektort egy birodalmi katona társaságában, akiről azt hiszik, hogy Hummin embere, de sajnos tévednek.

 

A Wye szektor (17 Wye, 18 Árulás, 19 Dors)

 

A katona, aki idehozta őket, a Wye szektornak dolgozik. Ez az a szektor, ahova semmiképpen sem akartak Hariék elmenni, ugyanis itt nincsenek biztonságban. A polgármesternő barátságosan fogadja őket, és kénytelenek maradni, ugyanis Hummin még csak nem is tud ittlétükről. Megmenekülésüket egy árulás segíti elő, amit Hummin egymaga intézett el. Az utolsó fejezetben Hari rákényszeríti Hummint, hogy beismerje, hogy nem ember, hanem robot. Az igazi neve, mint kiderül R. Daniel Olivaw, az R jelentése Robot. Már több mint tízezer éve él, és a három törvény szerint cselekszik. Ez a három törvény a következő:

  1. A robot nem sebesíthet meg egyetlen embert sem.
  2. A robot köteles engedelmeskedni, kivéve, ha ez konfrontálódik az első törvénnyel.
  3. A robot köteles megvédeni önmagát, kivéve, ha ez konfrontálódik az első vagy második törvénnyel.

Ezek a törvények Daniel esetében kiegészültek egy negyedikkel, miszerint: „A robot nem hagyhatja, hogy az emberiség kipusztuljon.” Ezt előléptette nulladik törvénnyé, így ez felülírja a három alaptörvényt. Akár ölhet is, ha az emberiség kipusztulását akadályozza meg ezzel. Az első robot, aki kifejlesztette ezt a nulladik törvényt, kis idővel később belepusztult, mivel a törvényt nem tudta definiálni (Hogyan tudhatjuk, hogy cselekedeteink az emberiség kipusztulásához vezetnek-e vagy sem). Danielnek sikerült izolálnia a nulladik törvényt, így megmenekült. De most, hogy az emberiség kipusztulófélben van, kénytelen valahogy megmenteni azt, vagy őt is elpusztítja a nulladik törvény lehetetlensége. Hari Seldon Pszichohistóriája az egyetlen eszköz, ami segíthet neki. Ha statisztikailag kifejezhető lenne az emberiség jövője, máris könnyebb lenne megakadályozni a kipusztulást. Hari Seldon most, hogy a robot végtelen tudását felhasználhatja kutatásaira, jó esélyt lát arra, hogy a Pszichohistória végre valóság legyen.

 

Budapest, 2008. szeptember 7. Berezvai Dani 10D

 

1245 szó, 8840 karakter.

 

One thought on “Nyári olvasmány bemutatása – Isaac Ashimov – Az Alapítvány Előtt (Prelude to Foundation)

Leave a Reply

Your email address will not be published.