Kosztolányi Dezső: Édes Anna

Kosztolányi Dezső: Édes Anna

Életrajzi vázlat

Kosztolányi Dezső 1885-ben született Szabadkán. Apja fizika- és kémiatanár, iskolaigazgató volt, anyja révén unokatestvéri kapcsolat fűzte Csáth Géza idegorvoshoz, akiről Moviszter doktort fogja mintázni regényében. (Anyja valószínűleg gyógyszerész volt.)

Freud pszichoanalízise nagy hatással volt Kosztolányi prózájára. Több lélektani regényt is írt, például: Pacsirta (1924), Édes Anna (1926). Freud tanaival a Bécsi egyetemen ismerkedett meg.

(Ady és Kosztolányi között erős az ellentét.)

A regény, mint műfaj

Neve a nyelvújítás során bevezetett rege szóból származik. Rendszerint hosszabb időszakot átölelő, több cselekményt és szereplőt bemutató mű. Terjedelme több száz oldal is lehet.

A XIX. és a XX. század regénye közötti fő különbségek a befelé fordulás, a lélektaniság kialakulása, és a történetmondás háttérbe szorulása. Az ok-okozati összefüggések helyett már a tudatalatti és az érzelmek (belső világ) irányítják a szereplőket.

Édes Anna

A regény megírásának ötlete Kosztolányi feleségétől (Harmos Ilonától) származik, aki a rendszeres kávéfőzés unott monotonitása közben szomszédjuk mintacselédjéről ábrándozik. (De vajon a tökéletes cseléd öntudatlanságában nem követ-e el valami szörnyűséget?)

Anna megformálásához Kosztolányi valószínűleg gyermekkori emlékeiből merített. Volt nekik egy cselédjük, akit nagyon szeretett, de aki hirtelen, egyik napról a másikra eltűnt. Vélhetőleg teherbe esett. Ez ihlethette Jancsi és Anna kétes viszonyát is.

A műben Édes Anna lélektani útja tárul szemünk elé, mely egészen a kettős gyilkosságig vezet.

A vers kerete az első és az utolsó fejezet. Közös elemük a legenda, pletyka.

Rituale Romanum: Halottas ima, könyörgés Annáért, a szereplőkért, a világért. Az imából tudjuk, hogy tragikus lesz a történet kimenetele. (Előrevetítés.)

Nem bűnügyi regény, hanem lélektani. A tragédiához vezető úton van a hangsúly.

Szerkesztési módja spirális, vagyis csak az Annát befolyásoló eseményeket írja le.

Cselekmény:

Az első hat fejezetben Annát csak más szereplők által ismerhetjük meg, ő maga még nem lép a színre. (Késleltetett expozíció.) Vizyné cselédmániájában sokat gondol a lányra, meg is lesi, azaz lesné, ha nem tévesztené össze valaki mással. A helyszínnel eközben részletesen megismerkedünk.

Miután Vizy Kornél már rendőri beavatkozással fenyegetőzik, végre megkerül a lány. Az önző, érdekember Ficsor kénytelen idekényszeríteni, hogy saját bőrét megmenthesse. Anna sorsa neki nem számít. A cseléd “átadása” Vizyéknek rabszolga-vételre emlékezet. A kérdésekre Ficsor válaszolgat a lány helyett, a cselédkönyv személytelen áttanulmányozása szerintem sértő viselkedés.

Anna beilleszkedése során nem beszél sokat, helyette gondolatain, érzésein keresztül kommunikál az olvasóval. Tudat alatt érzi, nem jó hely ez. (Kámfor kellemetlen szaga, Kornél név furcsasága.) Mindössze kilenc és fél hónapot fog kibírni ép ésszel a Vizy lakásban. Hamarosan megcsúnyul, haja is hullani kezd. Géppé válik, és akként is kezelik. Szeretetigénye hatalmas, de kielégítetlen.

Patikárius Jancsi fordított udvarlása egy rövid időre újra megszépíti Annát, de a kapcsolat csalódással és egy elvétetett gyermekkel végződik. (“Szégyen.”) Jancsi csak élvezeti cikknek tekinti Annát.

Annának több lehetősége is adódik a menekülésre, de nem tud egyikkel sem élni. Először is elmehetne, vissza a régi családhoz, de mivel az ottani kisgyermek már nem emlékezett rá, inkább meggondolja magát és marad Vizyéknél. Össze is házasodhatna a kéményseprővel, de Vizyné lelki terror és zsarolás segítségével visszatartja. (A harmadik menekülési útvonal a gyilkosság, amit meg is tesz.)

Következik a cselekmény tetőpontja. Vizy Kornél előléptetése alkalmából estélyt ad, mely jól sikerül, attól eltekintve, hogy mindkét házigazda meghal másnapra. (Vizyné élete utolsó pillanataiban még magához öleli gyilkosát.) Az utolsó csepp Anna poharában az, volt mikor meglátta Jancsit Moviszternével flörtölni.

A tárgyaláson mindenki egyhangúan bűnösnek mondja ki Annát, kivéve az egyetlen értékembert, Moviszter doktort. A többiek csak önmagukat szeretnék biztonságban tudni, Anna sorsa nem érdekli őket. Igaz, nem is értik, miért tette. Végül Anna büntetése 15 év fegyház lesz.

Szereplők

Anna: Főszereplő, áldozat, 19 éves, naiv, tanulatlan, árva, vidéki lány. Kékszemű, vékony testalkatú, haja szőkésbarna. Szorgalmas, megbízható, nem lop, őszinte, könnyen kihasználható, befolyásolható, érzékeny. Introvertált/befelé-forduló, úr-cseléd/elnyomó-elnyomott kapcsolat szenvedő mintaalakja. Kiszolgáltatott, az emberek gépként kezelik. Szeretetre, megértésre, és otthonra vágyik. Neve az édesanya szóra emlékeztet, nagyon szereti a gyermekeket.

Moviszter: Betegebb volt, mint bármely páciense. (Cukorbeteg.) Ennek dacára mégis hosszú életet élt, mely szimbolizálja igazát. Ő Kosztolányi rezonőrje, szószólója a műben. Magányos, önzetlen, keresztény, idős, humanista, ő az egyetlen, aki megérti Annát, Piskótás jelenet.

Vizy Kornél: Kommunista érdekember. Karrierista, hatalommániás, csalja feleségét.

Vizyné: Áldozat, 6 éves gyermeke, Piroska halála óta közönyös, gonosz, ideges, cselédmániás. Idegösszeroppanást kapott, kapcsolata Vizy Kornéllal megromlott, sőt tudja, hogy férje meg is csalja. Egyetlen partnere a cseléd.

Ficsor: Anna keresztapja. Kétszínű, köpönyegforgató, önző, jellemtelen, érdekember. Szegény, hiszen csak egy házmester.

Jancsi: Vizyné unokaöccse, komolytalan, megbízhatatlan, önző, éretlen, élvhajhász. Elkényeztetett, de jó fellépésű fiatalember.

 

Budapest, 2010. szeptember 23.

Berezvai Dani

733 szó, 5565 karakter, 4 oldal.

 

7 thoughts on “Kosztolányi Dezső: Édes Anna

  1. hello

    heloogjlahgkjsahgkjhaskfjhkjghksjahkjhsgkjhksghkhgkjfhgjhfhjfghkjfhkjg

    Edited by 3ICE: Merged doublepost

  2. “Vizy Kornél előléptetése alkalmából estélyt ad, mely jól sikerül, attól eltekintve, hogy mindkét házigazda meghal másnapra”
    Gratulálok! Ritkán látni ekkora ökörséget

Leave a Reply

Your email address will not be published.