Nomen est omen – a név kötelez?

Berezvai Dani 12D

Nomen est omen.doc

Nomen Est Omen – A Név Kötelez?

Egyesek szerint a nevünk hatással van és lesz életünkre, jövőnkre, munkánkra, és viselkedésünkre. Nem is kevés azoknak az embereknek a száma, akik hisznek ebben. Mások inkább hatásos ellenpéldákkal cáfolják az elméletet.

Én a harmadik táborba tartozom – engem nem foglalkoztat túlzottan a név élethatásának kérdése. Van benne valami, de nem lesz belőle általánosan elfogadott igazság. Túl sok a kivétel. Fogalmazásom célja, hogy mindkét oldalról megvizsgáljam a felvetett problémát, az olvasóra bízva a következtetés levonását.

A nominatív determinizmusnak keresztelt elmélet szerint az ember neve befolyásolja munkáját és életét. Ez a filozófia rendkívül népszerű volt a középkorban. Több kultúrában (különösképpen az ázsiai országokban) még ma is elhiszik ezt, sőt annyira fontosnak tartják, hogy a csecsemőket sikerhozó nevekre keresztelik el. Ehhez segítségül hívják az asztrológia áltudományát, mely a születés helye és ideje ismeretében a gyermek jövőbeli jellemvonásainak, a legmegfelelőbb név kezdőbetűjének, sőt akár az egész névnek a meghatározására is „képes”.

Keresztnév vagy vezetéknév is lehet nomen est omen-hatású. Ha valakit például Bak Péternek hívnak, nagy valószínűséggel bizalmatlan lesz az emberek felé. Miért? Mert óvodában, általános iskolában csúfolni fogják a vezetékneve miatt. („bakkecske”) Ennek a lélektani hatásnak következménye a zárkózottság, emberutálat. Kifogásolhatatlan vezetéknevek mellé rosszul választott keresztnév is lehet ok éretlen élcelődésre, például Fekete vagy Piros családnév mellé nem tanácsos Mercédeszt illeszteni. Gyermekünk biztosan nem fog neki örülni.

Hogyan is kap valaki nevet? A szülők adják. Régen, a középkorban, az apák vagy nagyapák nevét örökölték az elsőszülött fiúk, így nem sok változatosság volt a családfákban: Kovács István egyetlen fia Kovács János, akinek elsőszülöttje megint Kovács István. Az ő első fia pedig ismét Kovács János. De legalább a szakmájuk egyértelműen kiderült a névből…

Még régebben, az ókorban, az istenekre bízták a névadást. (Dénes például „Dionüszosz istennek ajánlott”.) Ekkor nem is volt gyakori a kéttagú név, csak egy szóval azonosították az embereket. Néhány példa: Ageszilaosz (népet vezető), Démoszthenész (a nép ereje), Nikosztratosz (a győzelem serege), Periklész (nagyon híres), Philipposz (lókedvelő). Már itt kialakult a mesterségre utaló név használata (rabszolgáknál), mely rendkívül népszerű maradt egészen a korai újkorig.

Ma az apa és anya ízlésére van bízva a dolog. Így elszaporodtak a médiában használt keresztnevek (Pocahontas, Ariel, Rambo, Hermione, Esmeralda), és a furcsa, de biztosan egyedi nevek (Eufrozina, Ajtony, Atanáz, Zselyke). Voltak divatos-név korszakok is, egy-egy korosztályban például előfordul, hogy minden ötödik embernek ugyanaz a keresztneve. (Bence, Zsófia, Balázs, Dávid, Margit)

Külföldön több közismert ember is átkeresztelkedett, hogy megváltoztatott nevük jobban leírja munkájukat:

  • Lord Judge, a legfelsőbb bíróság elnöke (Angolul “Lord Chief Justice”, és a Judge szó jelentése “bíró”)
  • Lord Justice Laws, a fellebbezési bíróság első embere (Lord Igazság Törvényfi)
  • Dr John Fish, Tengerészbiológus
  • Eugen Fischer, Náci eugenikával foglalkozó professzor
  • Chris Moneymaker, Milliókat (Money) nyerő (maker) pókerjátékos
  • Lord Brain, Neurológiával (Brain) foglalkozó, arisztokrata (Lord) származású orvos

Irodalmi példákon keresztül nehéz igazolni a nomen est omen latin közmondást, mert a neveket az író választja a cselekményhez illően, nem pedig fordítva. Ha először a nevet találná ki, majd a név alapján írna egy történetet, akkor lenne bizonyítható a név viselőjére való hatása.

Mindenesetre itt megemlíthetjük a bibliai neveket; Ádám jelentése földből való, ami beszélő név. Ádám – a történet szerint – tényleg a földből készült. De nem azért készült földből, mert Ádámnak hívják, hanem azért hívják Ádámnak, mert földből készült. Az ok-okozati összefüggés iránya nem mindegy.

Remélem sikerült új információt közölnöm e három oldalon keresztül az olvasóval, további szép napot.

 

Budapest, 2011. április 10.

Berezvai Dani

580 szó, 4440 karakter, 3 oldal

 

Forrás:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nominative_determinism

http://www.keresztnevek.hu/

http://en.wikipedia.org/wiki/Astrology

http://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoscience

http://en.wikipedia.org/wiki/Esmeralda

http://hu.wikipedia.org/wiki/Névadás_az_ókori_Görögországban

http://mek.niif.hu/00084/#Keresztnevek_eredete_és_jelentése

Leave a Reply

Your email address will not be published.